Radionica HGSS-a o korištenju podvodnog drona u suradnji s karlovačkim akvarijem Aquatica

 

 

Djeca su imala priliku na kratko postati podvodni istraživači

13.4.2022.

U petak, 8. travnja, ronilački spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja u suradnji s Aquaticom – Slatkovodnim akvarijem Karlovca su održali edukativnu radionicu korištenja podvodnog robota za djecu na obali Korane.

Cilj radionice je bio motivirati i educirati djecu kako iskoristiti podvodnog robota u u svrhu poticanja malih istraživača u njima te ukazati na važnost očuvanja prirodnih bogatstava naših rijeka i voda.

Za sigurnost djece na radionici su se brinuli ronioci spašavatelji HGSS-a, pri čemu je jedan ronilac bio u vodi, jedan Rescue3 spašavatelj na obali, dok su dvoje kolega educirali i vodili djecu kroz radionicu.

Djeca su se na radionici upoznala s dijelovima podvodnog robota te njegovim upravljanjem, navigiranjem i ispravnim načinom funkcioniranja u vodenom okruženju. Svako dijete je imalo priliku  upravljati robotom u rijeci Korani.

Ovako su sudionici imali priliku na kratko postati istraživači svog okoliša i rijeke te su se neki  i zabavili tražeći ronioca koji je radio zaron na lokaciji.

HGSS je jedan od partnera u projektu Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora kroz koji je 16 škola i udruga opremljeno podvodnim robotima s robotskim hvataljkama.

Cilj donacija ove opreme ustanovama je omogućiti djeci da, koristeći robote, istražuju svoje podvodno okruženje te vrše zapažanja temperature i bilježe promjene kroz vrijeme.

Interaktivna karta sa svim podacima sudionika i fotogalerijama zarona robota je dostupna ovdje.

Sudionici radionice su bili i više nego zadovoljni, a atmosfera je bila odlična. U nastavku pogledajte fotografije (autor fotografija: Denis Stošić):

Novosti projekta